Thursday, September 2, 2010

Singapore pentru mine

1. Inceputuri

A trecut un "minut" de cand m-am intors din concediu si dat fiind faptul ca inca ma simt in stare sa imi si amintesc intamplarile am decis ca ar fi bine sa mi le transpun intr-un set de capitole despre aceasta vacanta pe care sper sa nu o uit niciodata.
Din titlu ,Singapore ,da de inteles unde am fost si intrebarea celor care ma cunosc ar fi simpu ,de ce acolo? ...asta pentru ca este prima data cand calatoresc by plane si ar fi fost cel putin alte zeci de destinatii mult mai aproape si la o prima impresie poate si mai interesante. Intamplarea a facut sa cunosc si sa ospitez un cuplu fenomenal din Singapore care m-a contactat prin intermediul unui site, unde oamenii care iubesc sa calatoreasca se aduna , spunandu-mi ca isi vor face luna de miere in europa in cele mai importante capitale. Vorbind timp de mai multe luni si ajutandu-i sa inteleaga mai bine europa din punct de vedere turistic le-am facut propunerea ca ultima lor destinatie sa fie Italia si ca as dori sa le fac un mic cadou pentru ca sunt proaspat casatoriti in a-i ospita cel putin un week end la mine acasa dandu-le oportunitatea sa guste si un pic din mancarea traditionala romaneasca pe langa bucararia italiana. Fast forward un pic, acestia au zabovit la mine timp de 5 zile in luna ianuarie iar cand au plecat m-au facut sa promit ca voi lua in considerare ca destinatie pt concediul de vara tara lor Singapore si implicit si Malaesia dat fiind faptul ca ei sunt nascuti in Malaesia dar traiesc in Singapore.
Ok de acum incepe distractia ... ca sa pleci in orice colt din lume unde nu ai nevoie de viza iti trebuie pasaport valid timp de 3 luni ,am meu scazuse si a trebuit sa -l reinnoiesc ,insa ghici unde,din cauza ca nu am timp?...la consulatul roman din Roma/Italia ...Valeu ce e acolo!!
Ceea ce m-a ingrozit cel mai mult a fost faptul ca numai tineri de pana in 35 de ani am intalnit acolo ,practic tot tineretul pare ca s-a mutat din Romania in italia ,repet am fost ingrozit de aceast "tablou" . Nu prea vreau sa imi amintesc ce a trebuit sa indur la consulatul roman ,3 ore de coada doar ca sa ceri un formular care oriunde in lumea civilizata se gaseste agatat in un recipient pe un perete undeva...nu... la noi ,pentru ca esti pe taram romanesc in consulat ,trebue sa faci 3 ore coada pt un formular ,iubesc Romania! Dupa ce am depus actele a trebuit sa astept 3 luni a avea pasaportul in mana ,deci dat fiind faptul ca am depus actele prin martie , in iunie l-am avut ,sar repede peste chestiile astea fiindca nu sunt de importanta. Ajung cu bine in luna iunie insa eu inca nu aveam in plan sa plec in singapore din cauza ca doar un bilet de avion daca l-as fi prenotat cu 8 luni inainte ma costa in jur de 900 de euro ,asta daca vroiam sa ajung in timpul vietii mele in singapore si sa nu zbor cu un avion de marimea unui pachet de guma ce nu depaseste viteza mirosului . Insa mai era o problema ,faimosul meu job .... eu cu astia nu am cum sa imi planific nimic din cauza ca atunci cand lucrezi in industria modei nu ai cum sa stii nimic si deci stai intotdeauna in suspans cand vine de perioada concediului,insa in acest an a fost un pic mai lejer si am stiut din timp ,daca se poate zice asa , cand voi lua concediu ...eram la sfarsitul lui iunie si am fost anuntat ca pe 9 august intrerupem pana pe 23 ...superb.
Ca sa imi pot intradevar permite un trip ca singapore a trebuit sa fac niste calcule foarte drastice si la obiect ,renuntand la multe dintre viciile mele cotidiane timp de vreo 2 luni si punand cam tot ce se putea deoparte . Imediat ce am avut pasaportul in mana am intins-o la o agentie de turism sa imi iau biletul chiar daca eu nu aveam nici 5 euro in buzunar ,iubesc Italia!! Aici daca lumea te cunoaste ca fiind om serios poti sa "cumperi" tot doar printr-o strangere de mana.Nici macar nu i-l cunosteam pe agent insa vorbind cu el ,fiind interesat sa vanda ,s-a oferit sa imi cumpere biletul cu cardul lui de credit eu urmand sa-i dau banii pana la data de plecare. Singura mea problema a fost ca nu mai gasisem zboruri care sa fie abordabile si a trebuit sa sar un pic peste capra si sa ma arunc la un zbor care costa 1500 de euro din cauza ca era ceva de genu "last minute " ,biletul cumparandu-l pe la jumatatea lui Iulie eu trebuind sa plec in 3 spt ,asa ceva nu se face !!! ...mai ales cand e vorba de destinatii intercontinentale.
Ok deci belet am si nefiind Goe incerc sa ma tzin de el pana cand plec asa ca am incercat sa fiu cat mai corect cand a fost vorba de bani ca sa-i restituez tipului din agentie .
Eu trebuia sa iau concediu pe 9 si sa reincep pe 23 insa ghici ce ...o luna de concediu... m-au anuntzat fix cu 2 zile innainte ,insa nu cu doua zile innainte de data de 9 ci cu 2 zile inainte de data de 3 ,deci practic eu terminam in 3 si reincepeam in 30 ...superb ,macar daca as fi stiut inainte firatzi-ai ....oricum....
Am avut ceva zile de impachetat ,caci trebuia sa iau practic jumate de valiza numai ambalaje cu pasta si ingrediente pt a le pregati prietenilor mei paste pentru ca sunt innebunitzi dupa bucataria italiana si stiau deja cum gatesc eu asa ca m-au rugat sa le fac doar favoarea asta.
Ajungem la data de 8 august cand am zborul din Fiumicino la ora 15.35 spre Dubai si apoi Singapore.Chiar, eu nu mai zburasem nici macar o data si vreau sa zic ca eram speriat ca de dracu cand era vorba de avioane caci eu sunt ala "Daca omul trebuia sa zboare Dumnezeu i-ar fi dat aripi" ....insa pentru o destinatie ca asta ori zbori ori mai bine visezi ca ai fost acolo.
Dupa vreo cateva ore de asteptat la gate-ul cu pricina incep niste dudui sa faca boarding-ul spre avionul cu care trebuia sa ontindem spre Dubai . In avion am fost plasat practic la primul scaun de langa coridor langa un cuplu italian si tipa m-a rugat daca pot sa stau la geam eu pt ca ea era terorizata de zboruri ,al dracu de buna calmare pentru primul meu zbor! Dupa ce avionu isi face 20 de minute de plimbareala pana ajunge la pista de unde decoleaza eu eram ceva de genu "mai bine nu dadeam atatzia bani pe cacaturile alea de paste daca acuma o mierlesc" . Fast forward 5 minute si va zic ca a zbura e cea mai tare experientza din viatza,si sincer sa fiu nici nu m-as fi asteptat sa fie asa de calm ,practic masina mea obsita cu motor diesel itzi da impresia ca are acceleratzia mai mare daca e sa plece de pe loc. Nu stiu unde isi iau pilotzii de la Emirates "aripile" insa scoala aia e al dracu de buna. In avion e o nebunie cand zbori cu compania asta ,auzisem ca ar fi cea mai buna pentru ca are o grija enorma de clientii ei insa pana nu zbori nu crezi ,toate stuardesele si stuarzii sunt din cale-afara de frumosi si politicosi ,practic au grija de tine pana la cel mai mic detaliu ,de cand te urci in avion ( impart un fel de prosopele umede fierbintzi pentru a-tzi sterge mainile si fatza ) si pana cand cobori. Practic la cat te hranesc astia pe avion prost sa fii atunci cand ai escala sa mananci in aeroport daca stii ca tot cu ei continuii spre ruta urmatoare. Ajuns in Dubai era sa fac stop cardiac dupa primele 20 de minute pe aeroport .Practic acest "mai mult decat Las Vegas" al lumii musulmane e o nebunie de cand pasesti pentru primi 2 metri .In aeroport potzi cumpara absolut orice firma de high fashion pe care o stii iar o imagine care m-a facut sa zambesc a fost a unui tip in fata reprezentantei Giorgio Armani care avea 2 mega sticle de aqua di gio cu care dadea din abundentza in fatza reprezentantzei...astia sunt nebuni.Dupa cum ziceam 20 de minute am rezistat sa manvart pe acolo pentru ca daca nu ma apuca mancarimea de palma pentru a scoate banii din buzunar si nici macar cand mi-a fost sete am zis ca nu ma mai ridic de pe scaunul pe care ma asezasem sa astept urmatoarea imbarcare pentru singapore.
O scurta mentionare asupra faptului ca aeroportul din dubai e exceptional din toate punctele de vedere ,securitate (dar cine dracu are nevoie de ea acolo???) ,tehnologie ,manpower si o curatenie exemplara,plus ca aeroportul pare construit ieri ,asa ca ai impresia aia de bucurie cand totul luceste.
Ok ,ma imbarc pt singapore pe la 6 dimineatza ,din nou cu Emirates spre singapore ,si reusesc sa dorm vreo 2 sau 3 ore din cele 6 spre destinatie . zborurile au decurs lin ca-n palma ,mai putzin cu aterizarea care a fost un pic spectaculoasa pt faptul ca in singapore avionul a aterizat de-a curmezishu pe pista ,asta am realizat din cauza ca ai tv-urile din scaune care potzi sa selectzionezi ceva de genu "front view " si vezi camera pusa pe "mufa" avionului.
Aterizez pe la ora 14 in singapore ,pe data de 9 august chiar de ziua nationala ,ce noroc pe capu' meu. Fac bagage claim ,inca bagaju era intact ,ca cine draq sa stie sa gateasca juma de valiza de paste , si ma duc sa intru pentru prima data in Singapore ,dau pasaportu lu nea' vameshu' ,se uita la mine ,eu zambesc ca un milog ,pune viza (pentru singapore nu ai nevoie de viza ,tzi-o pun ei in aeroport trebuie doar sa completezi un formular care pentru a economisi timp tzi-l dau cei din avion,iubesc lumea civilizata) si ma indrept spre iesire.
Prietenii mei deja ma asteptau ,luam un taxi din aeroport si ne indreptam spre Redhill ,Thiong Bahru 63a:)) .


2. Aclimatizare


Am observat ca in Singapore atunci cand te adresezi oricarui om si vrei sa i-l respecti mai presus decat normalul "domnule" ei folosesc "uncle" ,e ceva de genul "fratzioare..." la noi , "fratioare du-ma si pe mine acolo"....
Ajuns in fata blocului unde locuiesc prietenii mei am recunoscut imediat locul deoarece mi-l aratasera cu cateva luni inainte prin intermediul Google Earth -Street view pentru ca fiind un oras important au street view pe orice strada.
O alta chestie care am observat-o imediat a fost ca in fata blocului aveau incercuit cu un lantishor un chenar galben in mijlocul caruia scria "fire engine" ,practic locul unde ,in caz de incendiu ,masina pompierilor avea locul rezervat si calculat in asa fel in cat sa ajunga la orice colt al celor 2 cladiri care sunt in preajma acestui loc.
Urcam sus ,cu liftul normal ,pentru ca si cea mai joasa cladire din singapore are cel putin 20 de etaje ,iar chiar si faptul ca prietenii mei stateau la 8 ,cu umiditatea care era ,pur si simplu daca esti european cazi din picioare. Umiditatea e incredibila la singapore ,dupa 2 minute ce ai facut un dus esti din nou ud,transpirat, si ai impresia ca esti murdar tot timpul.
Urcam,cu liftul si de fiecare data auzi o voce calda a unui robot care te invita sa ai grija cand se inchi sau deschid usile ,te anunta cand liftul deja este prenotat sa urce ,sa coboare ...chestii micute care te fac sa te simti altfel ,pentru ca la urma urmei nu e liftul unui hotel de 5 stele ci un lift normal al unei cladiri normale.
Ajungem in apartament si prima priveliste de la fereastra prietenilor este statia de metrou care are sinele suspendate si alaturi un nume asiatic extrem de coumn pentru o cladire de birouri "hong center" ,daca ai fi adormit oriunde in lume si te trezeai cu imaginea asta ar fi imposibil sa crezi ca esti oriunde altundeva decat in Asia. Incet incet despachetez jumate de valiza de paste spre uimirea prietenilor mei care pe drept imi spun ca nu sunt sanatos ,si incepem sa ne povestim intamplarile de peste lunile care trecusera de cand nu ne-am vazut.
Mai tarziu un prieten al acestora vine sa ma intalneasca ,el fiiind foarte interesat in a calatori in italia si cu el aduce si cina pt patru persoane ,practic prima mea cina stil asiatic suta la suta.
Mai multe feluri de sosuri care se combina cu carnea de pui ,in general ,sau cu orezul ...niste gusturi care nu le mai intalnisem ,foarte particulare ,foarte delicioase ,animite aveau la inceput o senzatie de dulce iar la sfarsit o senzatie de picant ,tot felul de gusturi pentru orez ...au practic retete de a gati orezul la fel de multe precum avem noi ciorbele.
Niste dulciuri ,ghici din ce ?...orez ..si incet incet ne retragem pe balconul acestora pentru ca incepusera focurile de artificii pentru ca e 9 august ziua nationala si sincer prima mea zi pe taram asiatic nu se putea incheia mai bine ,un vin ,companie buna si o siguranta ca eram ajuns ok si fara probleme la o asa distanta de casa cum nu mai fusesem niciodata.
Dupa putin timp totusi, acestia decid sa mergem la o locatie foarte draguta ,un fel de gradini de noapte unde mi-au oferit un drink numit Singapore Sling ,recomand cu toata sinceritatea daca aveti drum incolo:). Lumea foarte draguta insa ce m-a surprins e ca nu am auzit sau simtit neam de tantzar prin preajma-mi caci ma asteptam sa fiu ca un om cu o barca in mijlocul unui lac langa marea neagra...stitzi senzatizia...
Ziua de 9 se sfarsise superb asa ca ne retragem incet incet spre casa...
O chestie care nu lipseste in orice casa din singapore e aerul conditionat pentru ca e mult prea cald insa cum eu lucrez in un mediu cu aer conditionat si ma deranjeaza, cred ca prietenii mei au fost putin surprinsi cand i-am rugat sa nu imi lase deschis aparatul ci sa dea drumul la un simplu ventilator care de asemenea e un must in singapore.
Buna dimineata singapore pentru prima data ,10 August 2010 si orasul ma primeste cu o briza racoroasa si o ploaie mocaneasca desi cred ca termenul la ei nu prea exista:)) ,a , o chestie... in o locatie ca singapore ,nu au iarna ,tot anul nu scade sub 15 -20 de grade si exista doar 2 anotimpuri cel secetos si cel ploios ,iar in august e cel ploios ,muson ,muson si iar muson ,ceea ce inseamna ploaie cand nu te astepti ,aproape in fiecare zi ....si credetzi-ma daca suntetzi din europa e ca o binecuvantare de la dumnezeu pentru ca racoreste aerul ! Daca nu o avetzi pe Rihanna ,macar o umbrela e neaparat necesar in rucsac fiindca poti fi deadevaratelea surprins de o furtuna de nu-tzi ajung 3 prosoape sa te usuci .
Pentru a calatori in singapore sunt 3 metode ,taxi ,bus si metrou ,toate cam la acelasi pret ,insa eu am preferat sa folosesc metroul fiindca e intotdeauna aproape de locatiile unde vrei sa ajungi ,iar metroul in singapore e pur si simplu fenomenal . Ai practic o cartela care o tzii in portofel ,o incarci si practic cand intri in statia de metrou plasezi portofelul aproape de un card reader si itzi inregistreaza statia de unde urci ,iar cand cobori din metrou si iesi din statia acestuia repeti ceea ce ai facut la inceput si acesta iti calculeaza cat ai calatorit si itzi ia banii de pe card , totul se face din mers tu nu trebuie sa te opresti pentru nici o secunda . In metrou e imaginea pe care tzi-o imaginezi despre asiatici ca si cum ar fi super tehnologizatzi ,si pe dracu daca nu e asa ...totzi au iphone de la cel mai mic de 7 ani pana la oameni de 50 sau 60 de ani. Si nu numai ca -l au dar i-l si folosesc la maxim ,daca esti in statia de autobuz cu numele "x " sa zicem ,tu potzi afla prin intermediul telefonului in cat timp ajunge autobuzul care te intereseeza la statzia ta...e ceva fenomenal.Ok ,iau metroul pana pe cea mai importanta strada din Singapore ,Orchard Road ,acolo unde shoppingul e ceva parca desprins din filmele de sf . De cum te dai jos din metrou intri in un shopping mall numit Ion ,acestia practic au cumparat dreptull de a face din statia de metrou un adevarat orasel unde potzi sa cumperi orice iar daca ar fi sa dai o tura inainte sa iesi din subteran cred ca itzi trebuie cel putin 3 ore . Ies pe Orchard road si ma indrept spre o cladire de marimea unui chiosc de ziare cu etaj ,pe care scrie Visitor Center ,practic aici ,GRATIS ,ai la dispozitie un fel de ghid care te ajuta sa intelegi orasul si iti recomanda ,in baza a ce te intereseaza pe tine ,ce ai putea sa vizitezi si te indruma spre cele mai cunoscute atractii aparte cele de care stii tu in prealabil . Aici ai o sumedenie de carti ,harti ,ghiduri ,toate update-ate la zi cu ce expozitii sunt in oras ,de cand pana cand ,unde si cum sa ajungi. Ies din nou pe Orchard ,sunt practic inconjurat de monitoare gigant ,se face publicitate la Avatar care se va redifuza in versiune mai lunga si in 4d ,habar nu am cate realitatzi mai putem inventa peste3d:)) Iau primu bus si ma indrept spre o destinatie care a fost votata ca una dintre cele mai interesante in Singapore ,gradinile botanice si cea mai mare gradina de orhidee din lume.

3. Natura

Ma urc in bus ,inca sunt fascinat de cardul care merge peste tot pentru a circula , si de la urmatoarea statie sunt nevoit sa ajut un cuplu din Noua Zeelanda care nu intelesesera cand si cum se folosesc cardurile ,le explic si descopar ca avem aceeasi destinatie ,gradinile botanice,iar cum eram de unul singur ,haiduc ,un pic de companie nu strica niciodata.
Ajungem in fata gradinilor botanice si de cum intri vezi o ordine imaculata care iti da senzatia ca precis sunt o sumedenie de oameni care ingrijesc aceste plante. Poti observa cum fiecare planta are un furtunas care trece pe langa ea ,iar in dreptul acesteia are o gaura ce permite ca planta sa fie udata precis ,acum asta ar parea ceva normal daca ai avea sa zicem o suta de plante insa gradina asta are o suprafata care mi-a luat 5 ore sa o strabat!!
De cum intri esti intrerupt la fiecare pas de cate o noua planta pe care nu ai mai vazut-o niciodata ,poti fi chiar distras de veveritele care salta din copac in altul ,sau de broastele testoase care traverseaza o parte de verde pentru a ajunge la un nou loc unde sa se racoreasca.Grija cu care a fost construita ,si este ,gradina este pur si simpu spectaculoasa ,au creat tot felul de mici compozitii unde pur si simplu trebuie sa te opresti pentru a admira complexitatea si pentru a-ti trage in piept rasuflarile ,datorita umiditatii.
Orice mica cascada din interiorul gradini este o binecuvantare atunci cand faci mai mult de 300 de metri pe jos ,pentru ca nu numai ca aerul din preajma acesteia este binevenit ci si din cauza ca e un fel de gathering spot pentru toata lumea ,care interactioneaza cu tine pentru ca nu numai tu esti turist in singapore.Dupa vreo 40 de minute de strabatut gradinile ajung in fata gradinii de orhidee care este in cadrul gradinilor botanice. Intrarea nu costa mult ,e chiar ieftin ,iar inainte de a intra gresala mea a fost ca nu am cumparat o sticla de apa sau ceva pentru ca m-as fi asteptat sa termin repede de vazut aceasta parte a gradinilor. Dindata ce intri esti inconjurat de culoare ,si nu numai clasicele culori de alb ,violet pe care le cumparam noi cand vrem sa oferim drept cadou profesorilor ci absolut toate culorile posibile si toate combinatiile nastrusnice care iti vin in minte.De asemenea forma plantelor este spectaculoasa pentru ca anumite orhidee pur si simplu nu vor sa respecte anumite reguli spre care sa fie date de gol ca orhidee.Din cand in cand observi un mic semn care are inscriptionat "photo spot " ,a fost prima data in viata mea cand cineva sa imi arate in mod deliberat ,frate fa o poza aici ca sa nu regreti . Practic ceea ce am inteles este ca cei care muncesc acolo sunt foarte mandrii de munca lor si pe buna dreptate...Daca nu vezi orhidee vezi copaci si ceea ce mi-a placut cel mai mult e ca nu te uiti ca prostu in tramvai ci pentru fiecare planta chiar daca se repeta ai un mic chenar unde scrie descriptia plantei respective. Am observat ca aceasta gradina nu este doar un loc unde vii doar pentru a vizita ,am observat cupluri care erau venite pentru a face o plimbare intr-o atmosfera de vis.In cadrul gradinii de orhidee am vizitat o alta gradina numita VIP garden unde practic noi plante care au fost descoperite sau care au fost combiinate intre ele pentru a crea noi specii au primit nume ale ministrilor ,presedintilor sa personalitati importante cum ar fi ambasadori din alte tari care au vizitat statul singapore si au adus anumite beneficii. Sincer sa fiu am fost foarte surprins ca nici macar un roman nu a fost pe acolo numit ,as fi vrut sa vad macar o ramasita de nume cum ar fi Boc ,insa nimic ,oare faptul ca Ambasadorul roman din Singapore in urma cateva luni cand a ucis un om fiind la volanul masinii sale sa -i fi suparat ...altfel nu-mi explic cum de nu s-a gasit nici macar un nume romanesc printre atatea flori ,cred ca deadevaratelea suntem niste brusturi.Iesit din gradina de orhidee inca fascinat de frumusetea acesteia ,sunt lovit din nou de un spatiu imens care se infatiseaza in fata unei scene acoperite in mijlocul unui lac ,ceva de genu calatis , su mamaia , iar scena avea forma unei scoici deschise ,efectul care i-l crea era minunat.Ca si cum cel care e sus pe scena devine obligatoriu o perla doar pentru simplul fapt ca a ajuns acolo. In spatele scenei ,un lac destul de maricel in care erau o sumedenie de pesti aurii si normali si o gramada de testoase care atunci cand te apropiai de apa ei urmareau umbra ta ,cred din cauza ca erau obisnuiti cu ingrijitorii atunci cand le dadeau de mancare.Multi porumbei se apropie curiosi de tine si chiar daca nu sunt multi ai pentru o clipa senzatia ca esti in San Marco in Venezia. Urmatoarea destinatie ,fabuloasa si aceasta ,este Evolution Garden , care este practic o gradina ce te poarta pe un curs istoric a ceea ce a insemnat vegetatia inca de la inceputuri. Observi de cum intri o placuta cimentata in trotuarul stramt pe care scrie cam in ce perioada esti ,iar imprejuruti ai niste ramasite de copaci care au fost datati la 300 milioane de ani ,eu nici macar nu stiu sa innumar pana la o mie fara sa sar un numar!! Mergand incet incet observi cum vegetatia s-a schimbat si dezvoltat datorita climei pe care terra a sufetit-o dealungul istoriei .Apropiindu-ma de ce credeam a fii sfarsitul gradinilor am urmat indrumarea unui semn care scria "Reflexology walk" adica in alte cuvinte un fel de automasaj mergand pe pietre de diferite marimimi fara incaltaminte.Experienta nu e diferita de a merge descult printr-un rau ,obisnuiam sa fac asta deci nu am fost luat prin surprindere atunci cand m-am simtit extrem de relaxat chiar daca din cand in cand doare putin.Mergand prin Gradini poti vedea gaste negre cu cioc portocaliu care sunt de o frumusete rara si sunt foarte blande de asemenea.Am luat un fel de pranz -cina impreuna cu prietenii mei din Noua Zeelanda la cantina universitatii nationale din Singapore care tocmai fusese numita cea mai buna cantina din Singapore.Mancarea foarte ,foarte ,foarte ieftina ,practic un pranz te ajunge 2 euro insa mananci pana cazi d pe scaun.Iesit din gradinile botanice ,noua destinatie Little India ,un loc pe care asteptam sa-l vad de cand am coborat din avion.

4.Orasul de-adevaratelea

Prima destinatie deadevaratelea care este parte a orasului a fost Little India ,faimosul cartier indian. De indata ce intri in acesta lumea din imprejur se schimba in totalitate .
Apar micile magazine cu suveniruri si tot felul de mirodenii ,oamenii isi schimba trasatura fetei din cea de provenienta chineza cu cea de provenienta indiana,ce sa mai ,te simti ca in o parte a Indiei.
Oamenii imbracati normal insa femeile imbracate asa cum le vedeai in filmele indiene ,si nu ai cum sa spui ca nu ai vazut nici macar unul ! Ceea ce iti atrage atentia si mai mult sunt casele stil colonial cu 2 sau 3 etaje si ferestre mici ,vopsite in tot felul de culori care sa iti atraga atentia.
M-am oprit in fata unui mic templu ,am observat de afara ,caci pentru a intra trebuie sa itzi dai jos incaltamintea si deocamdata pentru prima zi am zis sa vad intai cum se comporta lumea pentru a stii ca daca intru in un astfel de templu macar stiu ca fac ce fac altii. Nu ca ar fi vreo mare inginerie aparte faptul ca iti lasi incaltamintea afara dar eu ,roman fiind ,stiam ca lu' tovarashu meu i-au furat adidashii din sala te fitnes ,aja ca aveam si frica asta in mine nestiind ca Singapore e unul dintre cele mai sigure orase ale lumii:).Oricum ,admir templul ,zeitatile ,au mii de zei...si ma mai invart un pic printre oameni ,cladiri si mirosul de mirodenii si fructe exotice de prin toate colturile Asiei. Urmatoarea destinatie unde vroiam sa ajung era Moscheia Sultanului ,pe care o vazusem pe internet si vroiam de asemenea sa fie un must see pe lista mea. Cum in Singapore fiecare etnic vorbeste in engleza lui a trebuit sa intreb vreo 5 oameni pana sa ajung pe drumul cel bun deoarece astia imi aratau directii diferite spre moscheie ,iar navigatorul meu de pe celular pur si simplu nu avea chef sa imi zica nimic. In drum spre moschee dau dau din gresala peste o sumedenie de chestii noi. Ca sa imi trag un pic rasuflarea ma asez pe o banca in fata careia la vreo 5 metri ,3 oameni tocmai aduceau multumiri zeitatilor chinezesti . Acestia fac asta prin a arde tot felul de chestii cum ar fi mici pachetele de bani falsi ,tot felul de rugaciuni scrise pe biletele si alte chestii despre care nu mai stiu asa de multe .Oricum ,ideea e ca stateam si ma uitam cum tot aduc aceste maldare de hartii pana seumple interiorul unei cuve cu peretii din plasa si inalta de un metru jumatate si lunga 2 mt. Ideea e ca mai vazusem asa ceva insa vazusem sa zicem cateva foi arse insa nicidecum asa multe si imi tot repetam in minte ca astia nu au cum sa dea foc la asta chiar in mijlocul strazii pentru ca ar face o gramada de fum ,ei asta au facut ,cand a inceput sa arda parca era un foc de tabara, ce sa -i faci..credinta necesita sacrificiu. Trec de aceasta scena si ajung in fata unei strazi care se numea Bugis street ,nu mare mi-a fost mirarea cand vad langa scris "largest street shopping location in Singapore"
Wow ,lucrurile le descoperi doar atunci cand esti pe picioarele tale si nu din vreo masina. Imi ia cam 30 de minute sa strabat strada asta in pas grabit fara sa stau sa admir multe chestii si tanand traiectoria cat de dreapta posibil caci nu eram in singapore pentru a face shopping.




In drum spre moscheie vad tot felul de fantani care servesc ca deliciu pentru copilasi care sunt insotiti de bunicii lor si la un moment dat ajung in fata unei cladiri care dupa parerea mea era desprinsa din filmele cu Batman ,era din acel stil al cladirilor pe care le vezi cu super eroi in america sau daca tot am adus vorba Gotham city.



Cladirea era impresionanta ,impunatoare ,culoare maro si negru , foarte innalta ,intru in un fel de parculet al acesteia si acolo vad tot felul de statui ale unor personalitati care erau din lumi diferite ,spre ex churchill ,lincon si platon .Intru in cladire de ccuriozitate si ma gasesc in o sala imensa si foarte foarte luxos amenajata pentru ce pare a fi un fel de reception al unui hotel . Avand curiozitatea satisfacuta ies pe cealalta intrare a hotelului si pe strada din lateralul acesteia vad turla unei constructii ce parea a fii moscheia,in sfarsit.




Ajung la intrarea acesteia ,si spre norocul meu se inchidea.








Am petrecut urmatoarea ora pe strada araba de unde am cumparat tot felul de suveniruri si o esarfa din casmir pentru mama ca era ziua ei cand ma intorceam acasa. Si acum regret ca nu am gasit o esarfa din casmir un pic mai barbateasca fiindca felul in care se simte pe piele e incredibil.Parasesc strada araba pe la ora 4 pm si inca mai am un pic de timp sa explorez orasul pana la ora 7 cand trebuie sa ma intalnesc cu prietenii mei pentru cina . Deodata telefonul meu a decis ca vrea sa imi arate pozitia ,si incep sa dau un search de locatzii de vazut in apropiere si gasesc Fountain of wealth ,in gandu meu "aici e de mine" .Din nou am fost surprins sa vad ca fantana la care ajunsesem era cea mai mare fantana arteziana din lume .Si cand zic mare ma refer mare ,cam cat o cladire cu 4 etaje si cred ca pe o suprafata de jumatate de km patrat ,iti trebuiau 20 de minute sau poate chiar mai mult sa faci inconjurul.
Aceasta pornea de la 2 nivele mai jos de unde este strada si in subteran cand cobori gasesti o sumedenie de restaurante si locuri de hang out . In seara aceea aveam sa aflu ca faceau proiectii cu dedicatii pe apa cascadei sau declaratii de dragoste. Las si fantana si cei vreo 5 zgaraie nori care o inconjurau si iau metroul pentru a ma intalni cu prietenii mei pt cina . Sincer sa fiu nu imi mai amintesc cum a decurs noaptea aceea pentru ca eram terorizat de obosit pentru faptul ca strabatusem atat iar cu caldura din Singapore e crima. Pana acum abia am scris despre prima zi de dupa ce am ajuns. Abia acum imi dau seama cat am sa am de scris si mai presus ,cat de multe lucruri au reusit sa impresioneze chiar si pe o persoana ca mine.

5.Simboluri

A treia zi pe la 10 ies impreuna cu Peter ,prietenul care m-a gazdut si ne indreptam spre a face un mic dejun. Obiceiurile noastre romanesti pot fi foarte apropiate in ceea ce consta micul dejun in Singapore deoarece numai mic dejun nu se numeste ce fac ei. Ai fi foarte socat sa afli ca si la ei la micul dejun mananca un fel de supe sau poate ceea ce noi am considera un felul 2 ,spre exemplu orez impreuna cu carne de pui gatita in milioane de moduri .Dupa ce m-am fortat deadevaratelea sa mananc pentru ca nu eram obisnuit am luat un autobuz si ne-am indreptat spre Merlion ,simbolul orasului sau tarii Singapore ,practic un bust de leu cu corp de sirena de unde si numele Mer(maid)Lion .Inainte sa ajung la acesta a trebuit sa strabatem orasul si din nou am fost foarte atent la cum acestia imbina natura cu constructii colosale ,au verde peste tot si o mana de lucru impresionanta care ingrijeste toata aceasta bogatie. Sigur sunt si la ei vanturi ,ploi ,chiar cu o saptamana inainte Singapore fusese inundat, imi povesteste Peter, adaugand ca a fost incerdibil pentru ei nemaivazand niciodata asa ceva . Imi spune ca aveau saci cu nisip la intrarile magazinelor si ca au fost foarte incetiniti in activitatile zilnice de a se deplasa spre munca sau altele . O imagine pe care am asociat-o cu Venezia atunci cand San Marco e inundat . Ideea e ca astia intr-o saptamana au reusit sa curete orasul si sa-l faca luna caci nu se putea observa nici urma de inundatie. De la inaltimea unu autobuz dubledeker am surprins cateva poze in care se observa adevarata cantitate de bani care se toarna in acest oras incepand cam cu 10 ani in urma. Zgaraie nori peste tot ,mall uri la orice colt de strada sau la parterul giganticelor cladiri de birouri.
Ajuns la Merlion era tot ce vazusem pe internet in urma cu ceva timp cand eram acasa si inca visam la o destinatie ca Singapore. Un gigant de vreo 10 metri ,alb care transformat in un fel de fantana arteziana ,vegheaza micuta piata de pe langa acesta . Imaginea panoramica pe care o ai e magnifica ,in spatele si deoparte si de alta a ta ,orasul ,zgaraie nori ,mijlocul stupului cu albine iar in fata ta ,pe cealalta parte a raului sau marii care invadeaza taramul , vezi o magnifica constructie care dupa parerea mea poate fi usor una dintre cele mai frumoase cladiri din lume,Marina Bay.



Am fost foarte fascinat de aceasta cladire ,practic 3 zgarie nori pe care sta o forma de barca ,dar despre aceasta mai tarziu:). In partea stanga a viziunii tale este Singapore Flyer cea mai mare roata de observatie din lume. Dupa ce fac tot soiu de poze si ma amestec printre turisti am decis sa merg in Chinatown ,o alta destinatie despre care ma informasem in prealabil si pe care vroiam sa o vizitez neaparat.


Ajuns acolo descopar ca e fix cu mi-am imaginat ,deodata te aflii intre o maree de restaurante ,shopuri si tot ce itzi viseaza mintea ca ar putea fi cumparat si vandut. Simbolurile chinezesti peste tot iar strazile impanzite de acele decoratii pe care le vezi prin filme si definesc cartierele chinezesti. Abia ce am ajuns incepe o ploaie torentiala ca doar esti la ecuator.Inceput sa ma plimb pe la shop-urile de sub cladirile din cartier ,ma opresc pentru a degusta ceva dullciuri care la inceput par foarte ciudate si asist si la un incident intre un client si un taximetrist. Daca te-ai intreba de ce imi amintesc de incident ,ei pentru ca m-am indragostit de doamna politista care venise sa "rupa randurile" caci devenise o altercatie in adevarata maniera, frumoasa tare tanti politista....Se opreste ploaie si din pacare pentru ochii mei care inca erau pe dom'shoara in uniforma ma indrept spre ceva care avea sa-mi delecteze ochii din nou.
Dupa un zid care semana cu unul care inconjoara o ambasada se infatiseaza intrarea unui templu Hindu ,acum nu mai stiu daca eram propriu zis in cartierul chinezesc sau nu insa ce e important e ca templul era magnific. Dupa ce platesc intrarea ,eu tzaranu' , dau sa intru insa sunt atentionat de un "nene" care era acolo pus cred ca sa atentioneze ciobanii ca mine ca "ba da jos papucii" ,va reamintesc ca tocmai plouase! Ma conformez ordinii , dau jos adidasii si incep sa ma aventurez in interiorul templului. Statuetele si imaginile pe care le descriu sunt fabuloase ,o incredibila combinatie de culori ,vii,puternice sugestive care socheaza insa descriu istoria acestei credinte in mijlocul careia este Chrisna ,o zeitate foarte cunoscuta in aceasta religie.

Ma plimb prin imprejurul cladirii care este situata in mijlocul unei curti incredibil de curate ,reamintesc ca sunt inca descult , iar dupa vreo 20 de minute ne indreptam spre un alt templu.









Un ultim lucru pe care-l observ este ca aceeasta cladire este situata aproape de un contrast foarte puternic ,o sumedenie de zgaraie nori...este incredibil ca religia ce are puternici radacini ,fara doar si poate, inca este "la moda" atata timp cat exista atata tehnologie si cunoastere despre lumea ce ne inconjoara. Frumos! Urmatorul templu este un templu budist in toata splendoare sa.Mare ,in doua culori predominante tipice chinezesti ,alb si rosu (sau mai degraba un visiniu)





.De la intrare iti dai seama ca ai sa fii intampinat de ceva extraordinar din cauza ca numai portile templului au o marime si design impresionant.Inauntrul templui este o experienta extraordinara ,practic asist la o "slujba" a budistilor ,cu citirile din ceea ce pentru ei sunt carti si cantece care numai in filme le auzisem.







Dupa vreo 40 de minute iesim si ne indreptam spre cel mai vechi mall din Singapore ,anul acesta implinea 45 de ani!! ""Cam atat" pentru a 3 a zi...






6 . Stiinta si respect

A patra zi ma trezesc dimineata pe la 9 si ma hotarasc sa caut prin niste harti cam ce e mai aproape de unde stau. Evident,ce ar fi aproape de o statie de metrou pe care sa o pot ajunge de la cea care e in fata blocului unde stau...reamintesc ,nu poti pur si simplu sa stai sa circuli de nebun pe afara cand e asa de umed. Insa,fiind a 4 a zi simteam ca nu mai transpir de curg apele de pe mine si ma hotarasc sa vizitez Gradinile chinzesti si japoneze ,frumuseti care numai in Asia le poti descoperi. Gandindu-ma la aceasta destinatie inca ma uitam pe harti sa vad daca imi mai sare ceva in ochi si atunci vad "Centrul de stiinta si inventii " si vad ca practic e "in drum" ,adica la capatul liniei de metrou ,iar cand ma intorc pot sa ma opresc la statia creata pentru gradini. Perfect ,ma indrept spre metro fara sa si mananc din cauza ca pur si simplu nu mi-era foame. Imi amintesc ca ziua aia pana pe la ora 5 am mancat 2 biscuiti si am baut vreo 2 lt de apa. Ma urc in metrou si fiind dimineata pot sa vad lumea cum se indreapta spre serviciu. Eleganta e incredibila in Singapore ,lumea e imbracata incredibil de decent si se si comporta in acelasi mod. Aceeasi scena pe care nu mi-o pot scoate din minte,toata lumea are I-phone ,e incredibil...In drum spre capatul de linie pot observa practic cartierele limitrofe centrului care sunt pline de verde si ciment ,blocuri imbinate cu verde pentru a-tzi alunga orice idee ca ai fi in cel mai competitiv oras al lumii in ceea ce priveste constructiile.Ajung la Centrul de Stiinte si inventii si aflu ca fix langa e si un muzeu dedicat razboiulul de acum 45 de ani cand singapore a obtinut independenta. Centrul de stiinte e incredibil ,e un fel de acumulare unde poti gasi noua tehnologie pe care o poti experimenta ,nu am incercat multe pentru ca aveam in minte ca vreau sa petrec mult timp la gradinile chinezesti . In centru gasesti tot felul de simulatoare ,e un spectacol de lumini impresionant si te gasesti saltand din incapere in incapere invatand in timp ce avansezi istoria orasului si mai ales cam pe ce puncteaza ei . O chestie foarte importanta pe care am retinut-o si mi s-a parut foarte patrunzatoare era o intrebare retorica pe un perete mare "Ce are Singapore ?" si raspunsurile erau insirate mai jos : Singapore nu are petrol ,Singapore nu are resurse naturale de nici un fel ,Singapore in alte cuvinte nu avea nimic insa ceea ce pentru ei era important era cea mai de pret resursa "Singapore are cetatenii care traiesc aici" ,wow ce frumos spus .
Ies din Centrul stiintific si aflu ca Muzeul armatei e practic pe o alta parte a unui lac care era in fata centrului stiintific si abia acum realizasem ca era un fel de campus pentru ca deodata vad tineri militari , inca e obligatoriu sa faci armata in Singapore ,si nu pt un an ci pentru 2 din cate am inteles vorbind cu unii dintre ei. Intru in muzeul armatei si sunt rugat daca doresc sa particip la un proiect care avea ca obiectiv sa incurajeze soldatii care Singapore i-i avea trimisi in teatre de razboi in lume. Ideea era ca pe o silueta a unui tanc de vreo 4 mt lungime si vreo 2 inaltime fiecare sa puna amprenta sa dupa ce niste domnisoare iti aplica un fel de vopsea pe mana. Erau multe maini aplicate pe tanculet asa ca a mai apartut o palma un pic mai mare ca majoritatea ...:) Incet incet ma plimb prin muzeu si nu e nimic mai mult sau mai putin decat impresionant. Cat de mult e importanta istoria pentru ei e ceva ce te face sa plangi. Respectul pentru cei ce au trait perioada razboiului e amintita asa cum ar fi trebuit amintita. Toata lumea e incredibil de draguta si dipusa sa te ajute in orice nu intelegi ,toti care lucreaza acolo sunt in general tineri insa pana si cei mai in varsta sunt foarte draguti. Eram la un moment dat in o camera unde un grup de studenti venisera sa viziteze muzeul si deodata se orpeste ghidul lor si ma intreaba de unde sunt ,eu raspund Romania/ Italia si tipu zice tare "sa uram un bun venit soldatului din Romania " si toti incep sa ma aplaude ,nu am mai vazut asa o disciplina sau nu stiu cum sa i-i zic in viata mea.
Ies din acest complex fiind total marcat ,e greu sa descriu trebuie sa vezi ca sa crezi ...si ma indrept spre statia de metrou pentru a ajunge la Gradinile chinezesti si Japoneze.

7 . Frumusete verde

Ajung la unul dintre obiectivele pe care mi le stabilisem printre primele 3 si anume Gradinile Chinezesti si Japoneze. Se spune ca nu ai fost in Asia daca nu ai vizitat ceva care sa se asemene macar cu aceste gradini.Din poze sau imaginatie stiam deja despre ce ar putea fi vorba insa tocmai eram pe cale sa fiu placut surprins...
Cobor din statia de metrou cu acelasi nume,Chinese Gardens, si ma indrept spre o alee perfect dreapta insa fara sa imi dau seama in ce directie ma duc. Observ ca imi vine din fata o domnisoara ,cu ceea ce numesc eu "tun agatat de gat" ,adica acel aparat de fotografiat nikon sau cannon care e tipic pentru asiatici atunci cand i-i vezi ca se duc sa viziteze ceva,orice...
Ideea era ca mai mult ca sigur aceasta domnisoara venea "dinsprele" la care eu ma indreptam asa ca intreb totusi ca sa fiu sigur daca intr-acolo sunt gradinile. Cu raspunsul afirmativ si cu mult entuziasm ma indrept spre un poduletz care conduce spre o intrare.
Din departare deja observ un simbol care e imposibil sa nu itzi zica faptul ca te indrepti spre ceva chinezesc ,o pagoda in culorile care de acum erau obisnuite pentru mine ,alb si rosu visiniu.Intreb un paznic care canta la o chitara ,foarte misto chiar, daca trebuie sa platesc vreun bilet sau ceva petru a intra sa vizitez ,acesta imi raspunde ca nu si dupa ce mai stau vreo 10 minute la taclale cu el ,fiind curios de unde sunt ,ma indrept spre intrarea propriuzisa.
De la primii 5 metrii sunt deja in un alt taram,verde peste tot ,o curatenie exemplara ,de fapt de pe-acum ma obisnuisem....
Totul parca era calculat la milimetru pentru ca atunci cand tu intri sa te fascineze. Sunt sigur ca daca o fi vreun manual de a aranja gradinile exista un capitol care se numeste "Cum sa-i fascinezi pe astia..." .

Ma indrept spre pagoda si sincer mi-e si frica sa ma apropii ,e greu sa descrii senzatia care te sperie daca as putea sa spun ,ca atunci cand ceva este atat de perfect si de curat sa intrebi "am voie?" .Totul este atat de imaculat incat stai sa te intrebi daca e real...
Urc incet scarile uitandu-ma in stanga si-n dreapta ,admirand fiecare copacel si planta care sunt plantate cu o anumita menire pentru ca atunci cand vor creste sa faca locul si mai spectaculos decat este.

Pagoda in sine este un turn care vegheaza peste gradini ,are 6 etaje ,poti sa urci la fiecare dintre ele si sa dai inconjurul pentru a putea intelege cum este "frumosul" vazut de sus.
Urc pana la ultimul etaj si vad in departare podulete peste rauri care strabat gradina ,vad alte gradini care sunt amenajate in interiorul acestui parc si vad pe ici colo cate o masinuta ,ca cele de glof ,cu cate un ingrijitor care se misca de la un loc la altu ca o albinuta din floare in floare.











Cobor si primul lucru pe care-l fac este sa ma asez pe o banca pentru ca eram deja obosit din cauza umezelii. Pe langa banca la care m-am orientat sunt o sumedenie de statui cu personalitati chinezesti, eu singurul de care auzisem era Confucius ,asta zice multe si despre mine ,stiu, insa am cautat pe cel de-al doilea de care mai auzisem insa nu l-am gasit ,cel care scrisese Arta Razbiului...
Ma indrept de criozitate spre ceea ce pareau a fi niste bai pentru a-mi da cu putina apa rece pe fata si pentru a admira modul in care aceste bai sunt construite...o combinatie de arta si practicalitate pe care nu o mai vazusem, deci da am fost fascinat pana si de bai!!
Ma indrept dupa aceea spre Gradina de Broaste testoase din Interiorul gradinii chinezesti .
Trec pe langa alte 2 mici pagode care intrau putin in interiorul unui lac,fac vreo 2 poze si o iau din loc din cauza ca vroiam ceva de baut neaparat...ma observ tot felul de constructii care sunt infatisate spre alte mici lacuri sau brate ale unui rau care strabate gradina si ajung in sfarsit la Gradina de Broaste Testoase.
Iau ceva de baut ,de fapt iau de doua ori ceva de baut:) ,platesc un bilet ieftin si intru ...
Intr-un spatiu restrans ma gasesc impreuna cu vreo cateva sute de specii de testoase care mai de care mai diferite ,pana si la cele mai periculoase testoase din lume care au carapacea formata din niste tepi foarte grosi ,niste exemplare care deadevaratelea provin din preistoric....imi pare rau ca nu le-am fotografiat...
Unele dintre acestea sunt adoptate de familii care in mod sigur le asigura traiul...altele sunt in un mic lac si se indreapta dupa umbra ta... o atmosfera superb de calma.



Ies ,trec din nou pe langa o alta statuie a lui Confucius ,de data asta mai impunatoare si ma indrept spre ce imi rezerva aleea pe care pasesc...
Trec pe langa o gradina de bonsai care era inca in lucru,insa pot observa cu usurinta exemplarele care sunt foarte impresionante si ma indrept spre o alta gradina de bonsai care deja era terminata cu mult timp in urma.
De la intrare privirea iti e asediata de aceste minunatii in miniatura ,copaci de tot felul ,crescuti in vase care mai de care mai mari sau mici ,mai ovale sau patrate toate insumand aceasta arta ,arta bonsai. Modul in care te relaxeaza mersul prin aceasta gradina e de nedescris , ochii iti sunt fixati pe radacinile intortochiate ale copacilor ,pe modul in care au fost aranjati sa para cat mai naturali ,totate varietatile de pomi de la pin pana la ulmi sau alte plante din care se poate face aceasta arta.
Modul in care este conceputa aceasta gradina de asemenea este in traditionalul mod Japonez,pentru ca arta de bonsai de acolo pleaca, mici podulete peste rauri in miniatura aranjate de-alungul gradinii ,mici turnulete pentru a observa totul de la o mica inaltime , aleea pe care calci este si ea facuta sa para ca nu te afli in sec XXI ci cu cateva mii de ani in urma pe cand Imparatii ieseau la o plimbare pentru a medita printre atata verde.Ies din aceasta gradina ,ma aflu din nou pe aleea principala care strabate gradinile ,trec pe langa o familie care a iesit la un fel de picnic ,si da, ai voie sa calci pe iarba din cate vad, ajung in fata unui pod superb ,alb ,care face practic trecerea din gradinile Chinezesti la cele Japoneze.
Mergand pe acest pod nu poti sa nu remarci grija pentru detalii care a fost atribuita,mici sculpturi pe balustradele din marmura ,cred, totul pare nou...Imediat ce ai terminat de strabatut podul poti observa o diferenta de aranjamente in ceea ce consta plantele ,pietrele si modul de abordare in general.










Mici simboluri care au fost construite de familii si donate gradinii si ceea ce m-a fascinat este ca pentru cat erau de mici aveau o greutate uriasa,pentru ca nu stiu din ce motiv era scris acest lucru langa numele celor care le-au donat.Mare mi-a fost mirarea sa aflu ca aceste constructii foarte frumoase cantaresc 200 de kg chiar si mai mult.
Ma apropii de un lac pe care cresc tot felul de plante pe care nu le mai vazusem si aici proft de o secunda pentru a ma aseza pe o treapta pentru a ma racori putin caci tocmai simteam un iz de briza,o adevarata mana cereasca.
Podulete si iar podulete ,abia ce cobori de pe unul poti sa urci pe altul ,totul asa de frumos ,asa de calm ,vezi o gramada de oameni care alearga pentru a se mentine in forma ,vezi oameni care au iesit pur si simplu la plimbare ,vezi lumea ca face ceea ce ar trebui sa faca lumea in o tara civilizata unde viata e deadevaratelea respectata. Cat timp am hoinarit gradinile m-am tot intrebat cum o fi posibil ,eu vazand alte obieiuri ,sa fie totul asa de curat ,oamenii sa se respecte la cel mai inalt nivel.
Asta era parca momentul potrivit ca eu sa plang pentru ca am avut ghinionul sa ma nasc in o tara ca Romania care are de mii de ori istorie ,geografie, resurse si tot ce vrem dar din cauza regimului, care a obligat oemenii sa fie haini ,rasisti contra propriei lor rase ,sa se comporte in modul cum o fac stiind ca orice fac scapa. Ma uitam in jur si nu-mi venea sa cred ,atatia oameni care ingrijesc gradinile iar eu nu am platit sa intru ,ma intreb astia la cata iarba au in gradinile astea fura si ei "la firu de iarba" ,sau daca fura macar la astia exista bunu simtz sa mai si angajeaze oameni care sa le ingrijeasca .
Tot stau si incerc sa gasesc scuze, de multe ori ,cum ca in romania exista relief muntos si ca nu avem autostrazi din cauza ca ar costa enorm sa faci autostrazi prin munti insa aici in Singapore nu au, la modul literar, pamant pe ce sa construiasca si practic daca nu au construiesc insule artificiale...gandinduma la multe imi continui drumul...


8.Inca orasul


Dupa ce mi-am terminat vizita la Gradinile Chinezesti si Japoneze ,iau metroul si pur si simplu ma -ndrept la urmatorul nod de unde pot lua orice directie a orasului. Ma uit pe niste harti sau ghiduri pe care le aveam ,inca, intotdeauna, in ruksak si ma hotarasc sa vizitez Marina Bay Baradge ,barajul care este situat in apropierea unui cap de linie al metroului.
Era deja cred vreo 6 cand ajung la cap de linie,fac 2 poze la intamplare , insa ceea ce nu ma asteptasem era ca barajul sa fie foarte departe. Stau si astept un autobuz ,ma bag in seama cu o domnisoara foarte frumoasa care se tot uita la mine si cred ca vroia sa ma intrebe "te-ai pierdut?" ,asta pentru ca barajul nu e un loc turistic foarte popular pentru straini.
Iau un anume autobuz si ca intotdeauna rog soferul , "the bus capitan" asa i-l denumesc ei in Singapore, sa ma anunte cand ajungem la Baraj . Acesta imi zice ca e ultima statie si o chestie care nu am inteles-o nici pana acum e ca nu se plateau calatoriile care se indreptau pana acolo. Cred ca din varii motive ,ori vroiau sa promoveze barajul ca un punct turistic mai popular ori promovau locul chiar si pentru tineriii din Singapore ,o sa vedetzi mai tarziu de ce...
Cobor la cap de linie si ma iau dupa un grup de tineri care spre mirarea mea pareau ca se duc la picnic seara...mi-am zis ,ba astia ori vin de la picnic ceea ce e perfect decent ,ori sunt deadevaratelea saritzi de pe fusul orar si au placeri nocturne de a face picnicuri la ora asta ,era vreo 7.30. Ajung in fata a ceea ce parea a fi o intrare de hangar ,si deodata vad niste scari care urca spre un bar. Ma indrept inspre scari insa deodata vad un birou cu paznici si niste tinerei care se jucau pe niste jocuri pe calculator de plictiseala. Indata ce ma apropii totzi parca intr-o o secunda lasa tot si imi dau buna seara si ma intreaba cum ma pot ajuta.
Le zic ca vreau sa vizitez barajul fiindca vazusem pe harta iar acestia imi arata o straduta ,luminata si lunga si-mi spun ca acela e barajul...insa inainte de a ma indeparta aud: Scuzati-ma domnule....nu ati fi interesat sa vizitati si muzeul de arta moderna? Eu acuma ma gandesc ca deja asta ma ia la misto,caci intrebarea logica ar fi : "Unde dracu ati mai facut ma muzeul ade arta moderna la un baraj..." Ei , facut-o si pe asta...Sunt indrumat spre un etaj al acestei cladiri,reamintesc ca era mare ,si ca arata ca un hangar ,era noapte si sincer habar nu aveam forma acesteia pana cand nu am vazut-o de sus.
Urc la un etaj mai sus ,sunt intampinat de o domnishoara ,imi zice ca : Inrtarea e pe acolo ,la care eu intreband daca tre sa cumpar belet imi zice ca nu...Asa mai zic si eu arta moderna ,fara bani ca doar e de moda veche...Dupa un culoar care te pregatea cu o lumina albastruie pentru a intelege modernismul intru in tot felul de camere care mai decare felurite in forme ,culori ,moduri de aranjament...ceva de o frumusete aparte ...ca deh ,arta moderna.Ceea ce am observat era ca predomina foarte mult sticla ,plasticul ,luminile in diverse forme si modul in care au folosit scrisul ca o forma de arta.

Oglinzi peste tot ,care duc lumina din colt in colt ,tu apari din toate directiile ,te sperii si de umbra ta la un moment dat...
Ajung in fata unui fel de tub pe care scrie "sustenabilitate" de sute de ori si sincer sa fu combinat cu ceea ce era in jur parea a fi o forma de arta in adevaratul sens al cuvantului.Se vede ca sunt foarte mandrii de faptul ca au construit acest baraj pentru ca poate reprezinta o sursa importanta de energie.

Trec pe langa o macheta a orasului ,care se afla in o camera foarte futuristica ,din nou ,foarte multa sticla si lumini... cam atat a fost din muzeul de arta moderna.
Ies si deodata vad un culoar care este luminat si parca din cand in cand are cate un turnulet unde se vad oameni...acesta practic era barajul. Urc cu un lift pe care vad ca-l folosesc si altii si intrebarea care domina umanitatea din totdeauna e "Eu de ce nu?!" ...practic ducea la un fel de parculet care se afla pe acoperisul cladirii ce adapostea sediul barajului si muzeul de arta moderna. Aici vad si pe tinerii care iesisera la picnic si acum intelegeam de ce...
Deasupra pe toata portiunea acoperisului era plantata iarba iar lumea putea iesi sa faca picnic aici pentru ca de aici se vede orasul in un mod spectaculos. Oameni cu zmee care si-au adus copii sa "zburde" ,tineri care au iesit cu prietenele la o plimbare romantica ....totul insumat ,foarte foarte ingenios si frumos aranjat. Cobor de aici ,si o iau pe aleea barajului sa vad ce era cu oamenii care faceau galagie. Trec pe langa un restaurant care era amenajat cu vedere la mare ,lumea se simte bine ....si ajung pe portile barajului ....
aici am observat ca la fiecare 100 de metri era amenajat un fel de mic locsor unde cine vroia putea sa faca un fel de cina sau picnic ,sau o reuniune ...aveai bancute ,o masa ... Trec pe langa o familie de indieni care tocmai faceau chiar lucrul asta ...iesisera, se vede, cu multi prieteni si pur si simplu stateau si vorbeau ,mancau duceau si ceva de baut la gura.....insa totul foarte decent si bine organizat. Fac cateva poze si ma indrept spre casa pentru ca deja se apropia de ultimul autobuz care era pe la 9...fusese o zi lunga in care am mers mult pe jos....


9. Inca orasul...part II


Azi e week end si ma simt macar obligat sa dau ceva mai frumos pe blog fiindca au fost cateva zile de cand nu am mai scris...
Ok , deci sunt la ziua a 5 a ,13 august 2010 si daca va intrebati cum de stiu exact e pentru ca am absolut toate tichetele si bonurile de pe unde am fost iar pe acestea e scrisa data si ora unde am fost plus ca pozele pe care le-am facut sunt in ordine asa ca e chiar foarte usor sa reconstruiesc drumul .De dimineata cum ma trezesc Peter ma anunta ca a cumparat doua bilete pentru in seara aceea cu directia Kuala Loumpur ,Malaysia .Incep cu vesti bune...insa Peter tocmai pleca la munca impreuna cu sotia lui asa ca azi din nou Singapore e numai pentru mine. De cand venisem in Signgapore am vrut absoult sa nu lipsesc la muzeele importante pentru ca in ciuda faptului ca sunt tanar si poate pot parea plictisitoare am vrut sa fiu in Asia si pentru a invata ceva ,nu numai pentru a ma distra. Hotarasc sa vizitez cel mai mare muzeu din Singapore ,Muzeul Civilizatiilor Asiatice.
Pentru a ajunge acolo trebuie sa iau metroul pentru statia Clarque Key,cea mai populata zona in timpul serii ,pentru ca practic este pe malul raului care traverseaza Singapore si este plin de cluburi ,discoteci ,restaurante si tot tacamu...un fel de Dorobanti in Singapore.Cand cobor din statia de metrou ,ma invart un pic pe malul raului ,admir niste cladiri care au ,pe la etajul 20 cred,o gradina in interiorul blocului ...Vad si o gramada de umbrelute ceea ce imi zice ca acolo sunt faimoasele cluburi si restaurante ,insa eu sunt aici pentru muzeu.

Pana sa ajung ,mai observ barcute care strabat raul ,tot felul de sculpturi din bronz care descriu mici scene din vremurile trecute cand in Singapore se facea comertul si la un moment dat ajung in o mica piata unde gasesc si intrarea muzeului. Platesc un bilet de 8 dolari asta inseamna cam 4 euro ,repet cel mai mare muzeu din Singapore si sunt indrumat spre modul in care se poate parcurge muzeul. Acuma eu nu prea eram sigur la ce ma puteam astepta ,credeam ca o sa vad tot felul de chinezarii puse in standuri ca la cate muzee asiatice am vazut in viatza mea...(adica putine) ...insa eram pe cale sa fiu un pic prins in acel moment de WOW.Muzeul in sinea sa e imens iar numele acestuia abia dupa vreo ora incepe sa imi fie foarte clar. Deci numele de Muzeu al Civilizatiilor Asiatice se refera la absolut fiecare particica a asiei ,China ,India , Sumatra si tot asa ....Muzeul era impartit pe galerii care descriau anumite parti ale asiei ,spre exemplu Sudul Asiei ,Sud estul Asiei ,Asia de est ,Asia Islamica....si tot asa...practic absolut toate civilizatiile de pe continentul asiatic.




Incet incet ma deplasez de la galerie la alta si observ cam tot ceea ce tine de a descoperi o cultura incepand cu relicve ,descoperiri arheologice ,costume populare ,arme (intentionez sa pun multe poze la acest capitol ,in general cele care m-au impresionat pe mine...)

Cele mai frumoase si impresionante galerii sunt cele care descriu India ,Partea Islamica a Asiei si in special China. Ceea ce m-a impresionat de asemenea este ca au expus si fotografii care au fost facute de primii arheologi care ajungeau in aceste locuri neatinse de civilizatie si cateodata impresia lor ,din acea vreme ,despre ceea ce vedeau. Sa ne reamintim ca primii cercetatori se uitau la templele Indiene care aveau sute de zei ,sau care descriau acte sexuale, ca matza-n calendar pentru ca asa ceva era o notate absoluta la acel timp,ce fascinant ar fi trebuit sa fie...
In muzeu poti sa vezi absolut orice la ceea ce te-ai putea gandi ca este interesant ,mici parti din cladiri ,aduse special pentru a fi expuse ,instrumente muzicale,acele figuri care sunt folosite pentru a face acel tip de teatru unde vezi doar umbrele figurilor ,este greu sa pot povesti tot ce am vazut sper ca macar cateva poze sa poata descrie aceste lucruri.
Ies din muzeu si incep sa ma plimb pur si simplu pentru a vedea si aceasta parte a orasului,care nu inceteaza sa te surprinda. Reusesc sa fac o poza la o cladire care seamana cu o farfurie zburatoare aterizata pe acoperisul unui bloc( pun si o poza de pe google earth sa va faceti o impresie) .Ma urc din nou intr-un metrou(pun o poza care am surprins-o cand toata lumea era cum ziceam ,hooked on Iphone) si ma indrept spre o locatie numita Malay Village ,credeam ca o sa fie un fel de satulet creat artificial cu anumite trasaturi ale Malaysiei insa de fapt era un gigantic bazar . De cum coborai vedeai strazile impanzite de parca era sarbatoare.Puteai cumpara orice in acest bazar ,de la piese de mobilier si covoare din diverse parti ale asiei pana la tot felul de accesorii,haine , stofe si tot asa. Dupa vreo ora de hoinart pe acolo decid sa ma duc sa vad Singapore de sus ,vroiam sa vad Singapore Flyer ,roata care multi o asociaza cu Londra, insa in Singapore au cea mai mare roata de observare din lume. Iau din nou metroul si cobor la statia Marina Bay ,deja o stiam pe de rost pentru ca sunt asa de multe de vazut aici insa nu potzi sa le faci pe toate in o zi.... Sunt fascinat de cat de alert se construieste in acest oras ,practic zi si noapte ,nu exista stop... Nu stiu daca am mai mentionat insa in timpul cand am ajuns eu in Singapore erau jocurile olimpice under 18 ,asa ca in Marina Bay sands ,o piata foarte mare sunt standurile fiecarei echipe nationale...insa nu am avut timp sa stau sa caut sa vad unde era a romaniei...am trecut in fuga pentru ca deja se facea tarziu si vroiam sa prind inca loc pentru ca imi imaginam ca o sa fie oaresce coada la Singapore Flyer. In aceasta zona sunt multe de zis despre cum arata ,pentru ca la fiecare metru esti lovit de cate o structura care mai de care mai diversa . Din departare vezi cum se inalta, peste tot, Marina Bay ,"barcuta suspendata" , dupa care apropiindu-te vezi Singapore Flyer ,"roata de bicicleta" iar cand te aflii in fata shopurilor de la Maina Bay ai in fata o cladire care seamana u o floare, insa ce fel de
floare, nu stiu...Inaintand pentru a ajunge la Flyer trebuie sa traversezi podul "the helix" care este inspirat dupa genomul uman, o structura impresionant de frumoasa...cum traversez acest pod pot observa ca acesti oameni nu au degand sa se opreasca din construit ,aduc imbunatatiri la orice ,oricand ,oriunde...trec si pe langa scena unde se tin manifestarile pentru olimpiada si vad o mica parte din repetitii....insa cu ochii tot spre directia spre care este "roata de bicicleta" , Intru platesc bilet si pe masura ce ma apropii observ ca practic roata nu se opreste ci practic lumea se urca din mers ,pentru ca invartindu-se incet au tot timpul la dispozitie. Nu numai ca poti sa urci si sa observi singapore de sus insa pentru niste preturi care ar rivaliza si cu cele mai ieftine restaurante de pe la noi poti sa iei cina intr-o cabina ca aceasta. In sfarsit ma urc si incet incet incepe o aventura care dureaza vreo 40 de minute ,pentru ca atat dureaza ciclul de rotatie al roatei. De sus iti poti face o idee despre cam ce inseamna un oras bine gandit si cu o infrastructura ce rivalizeaza la orice clipa cu orice oras al lumii. In departare se vad sute de nave de transport care asteapta sa intre sau sa tranziteze portul din Singapore ,cel mai trafcat port...Spre mirarea mea sunt singurul care nu e asiatic de la mine din cabina si asta ma face sa cred ca Singapore nu e un oras "smecher" doar pentru cei din europa sau alt continent ci o destinatie turistica si pentru cei care locuiesc in Asia... Constructii de tot felul inca in progres ,cu fel de forme mai ciudata sau inspirate din natura ,Marina Bay se vede in departare si este o cladire absolut uluitor de frumoasa ,in topurile mele pe locul 3 cel putin pentru ingeniozitate. Vad autostrazi care strabat imprejurimile acestui district ,vad insule artificiale unde oamenii incearca sa planteze pomi in toata regula ,vad cladiri care se inalta una peste cealalta intr-o competitie acerba precum plantele care tind sa iasa cat mai la lumina ...vad ca incepe acea ploaie care odata pe zi isi semneaza condica in Singapore...Termin cele 40 de minute de admirat si ma indrept spre casa unde Peter si AiLing decid sa ma duca la un restaurant vietnamez pentru a incerca acest tip de bucatarie. Dupa ce ne asezam ,ei fiind clienti de-ai casei dupa cate inteleg ,incep micile farfuriute cu tot soiul de sortimente sa apara....pana cand se fac asa de multe incat nu mai ai loc sa lasi o scobitoare pe masa...cina decurge in un mod excelent iar dupa aceea ne indreptam spre Coffe Beam sa bem ceva si sa mancam ceva dulce ,doar dupa ce am terminat de mancat si de baut aflu ca suntem in chinatown....fac o poza doar ca sa imi amintesc de moment iar dupa aceea o intindem spre autogara de unde trebuia sa luamm autobuzul spre Malaysia ...tocmai atunci aflu ca Peter rezervase locuri la un autocar first class...chiar daca am pierdut concertul lui Kanye West care fusese cu 3 zile inainte de a ajunge eu in Singapore doar atat imi vine in minte ...GOOD LIFE!!!


....pe drum...Flashing lights

4 comments:

  1. Impresionant..e incredibil cand vezi cat de civilizati sunt oamenii din aceasta tara si cat de mult le usureaza existenta..pur si simplu cand traiesti intr-o tara ca Romania si auzi aceste lucruri ai impresia ca esti in viitor:P..asta arata ca lor pur si simplu le pasa de tara lor:)

    ReplyDelete
  2. super destinatie...ma bucur ca ai avut un concediu atat de relaxant si frumos...

    ReplyDelete
  3. a fost ceva extraordinar! e o unica sansa. felicitari for being there! si ti-ai mai gasit so propria strada! asta da, chestie tare. Love the writing style! astept continuarea

    ReplyDelete
  4. da...absolut incredibil,sincer pot sa zic ca imi sunt cunoscute oarecum principalele destinatii ale lumii, da asta depaseste orice asteptare si orice imaginatie..nu pot decat sa ma bucur ca exista astfel de locuri minunate in lume..si iti multumesc in numele tuturor cititorilor ca ai avut placerea sa ne relatezi si noua din experienta ta extarordinara:)

    ReplyDelete